GoodWeave breidt uit op Nederlandse markt om kinderarbeid te bestrijden in tapijtindustrie

October 31, 2022

Focus op kinderarbeid door nieuwe wetgeving en grotere vraag om eerlijke producten

 

AMSTERDAM – 31 oktober 2022 – GoodWeave wil gaan samenwerken met meer Nederlandse inkopers en retailers van tapijten en vloerkleden om kinderarbeid uit te bannen in India en Nepal. De internationale organisatie speelt hiermee in op de nieuwe Nederlandse wet die bedrijven verplicht om kinderarbeid aan te pakken. Ook speelt een rol dat steeds meer consumenten om maatschappelijk verantwoorde producten vragen.

GoodWeave International werd bijna 30 jaar geleden opgericht en zet zich in om kinderarbeid en dwangarbeid in wereldwijde toeleveringsketens te stoppen. Dit doet de organisatie via haar licentie- en certificeringsprogramma. Meer dan 430 bedrijven in 22 landen in de tapijtsector werken samen met GoodWeave. De urgentie om het probleem aan te pakken wordt steeds groter; het aantal kinderen in kinderarbeid steeg wereldwijd tot 160 miljoen, een toename van 8,4 miljoen kinderen in vier jaar tijd. De coronapandemie heeft het risico op kinderarbeid nog meer verhoogd*.

“Met de komst van nieuwe wetgeving voor bedrijven op het gebied van mensenrechten én het groeiend aantal consumenten dat wil weten wie hun producten maakt, biedt GoodWeave de nodige zekerheid. We nodigen Nederlandse retailers en importeurs van harte uit om contact op te nemen met ons om meer te weten te komen over samenwerkingsmogelijkheden.” – GoodWeave-CEO Nina Smith 

Nederlandse en Europese wetgeving
In 2019 nam de Eerste Kamer de Wet zorgplicht kinderarbeid aan. Die verplicht bedrijven om kinderarbeid in hun toeleveringsketen op te sporen, te voorkomen en aan te pakken. Wanneer de wet precies ingaat, staat nog niet vast. Intussen wordt ook in Europees verband gewerkt aan wetgeving voor bedrijven om mensenrechten- en milieuschendingen aan te pakken. GoodWeave kan in Nederland gevestigde retailers en inkopers van tapijten helpen om aan de eisen ten aanzien van kinderarbeid en dwangarbeid, te voldoen. 

GoodWeave werkt al samen met Cunera Vloerbedekking, Woningtextiel en Meubelen B.V., een bedrijf dat GoodWeave gecertificeerde tapijten in Nederland verkoopt, en met Maison Deux B.V., de allereerste licentiehouder van GoodWeave in Nederland. Maison Deux verkoopt wereldwijd vloerkleden aan gezinnen. Zowel Cunera als Maison Deux zijn GoodWeave-ambassadeurs in Nederland. Daarnaast verkopen ook Otto, Vossberg en AYTM GoodWeave gecertificeerde tapijten op de Nederlandse markt. Met elke verkoop van een tapijt met GoodWeave-label worden onderwijsprogramma’s voor kinderen ondersteund en programma’s die de arbeidsomstandigheden van volwassenen in producentengemeenschappen verbeteren.

Het werk van GoodWeave in Nederland wordt ondersteund door het Fonds tegen Kinderarbeid, onderdeel van Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO). Dit fonds maakt zich hard om meer Nederlandse bedrijven te stimuleren hun waardeketen door te lichten op de risico’s op kinderarbeid.

Over GoodWeave International
GoodWeave — een non-profitorganisatie die in 1994 is opgericht door Nobelprijswinnaar Kailash Satyarthi – is de toonaangevende organisatie die zich inzet voor het uitbannen van kinderarbeid uit wereldwijde toeleveringsketens. Wij werken samen met bedrijven en lokale producentengemeenschappen om de verborgen toeleveringsketens zichtbaar te maken en de rechten van arbeiders te beschermen. Wij dragen er zorg voor dat producten vrij zijn van kinderarbeid en dwangarbeid en we zetten ons in om kinderen hun kindertijd terug te geven.

Meer weten over hoe uw bedrijf een GoodWeave-licentiehouder wordt? Neem contact op met Sonny Puryear via sonny@goodweave.org voor meer informatie.

*Cijfers: ‘Child Labour: Global estimates 2020, trends and the road forward’, ILO and UNICEF, juni 2021
Foto credit: Tania Johnson Design

Contact voor media:
Voor meer informatie over GoodWeave, neem contact op met GoodWeave’s consultant in Nederland,
Lotte Schuurman
communicatie@lotteschuurman.nl
06 – 49 35 28 53

Lees hier de Engelse versie.